Twee jaar geleden heb ik een blauwe bessen struik gekocht voor in de tuin. Dit jaar heb ik voor het eerst bessen aan mijn struik om te plukken. In mijn vorig huis had ik ook een blauwe bessen struik, maar ik wist niks van de verzorging van de struik af en heb er eigenlijk nooit echt veel van kunnen plukken en vaak waren de bessen ook nog eens behoorlijk klein. Dit jaar ben ik me wat meer gaan verdiepen in de verzorging van deze struik en vandaag heb ik mezelf (en mijn gezin) beloond met een zelfgemaakte blauwe bessencake.
Dit jaar heb ik voor het eerst de blauwe bessen struik gesnoeid en de grond rond de struik verbeterd. Ik heb eerst alle lage takken weggesnoeid. De takken hebben de neiging om te buigen waardoor de bessen op de grond zouden komen te liggen. Daarna heb ik ervoor gezorgd dat alle bessen licht zouden kunnen krijgen om te rijpen. Ik heb daarom alle kruisende takken weggehaald. Wanneer er veel takken dicht op elkaar waren heb ik de sterkste (vaak middelste) tak laten staan en de rest weggehaald. Ook heb ik alle takken die je zo af kon breken weggehaald. Bij het knippen van de takken heb ik naar de knop gekeken. Op de foto’s hieronder kan je de knoppen zien. Ik heb eerst op de tak gezocht waar ik een knop zag die de kant uitwees waar ik een tak wilde laten groeien. Die knop heb ik dus laten staan en de rest van de tak heb ik weggehaald. Zo heb ik per tak gezocht tot welke knop ik de tak wilde afknippen.
Op de foto hieronder kan je zien hoe mijn blauwe bessenstruik er vandaag uit ziet. Ik heb nog niet heel veel bessen, maar ik heb begrepen dat deze struiken pas na drie jaar echt bessen gaan geven. Ook heb ik gelezen dat je in de eerste drie jaren alle bloemen weg moet halen om ervoor te zorgen dat je vanaf het vierde jaar goede oogst zal krijgen. Wat dat betreft heb ik mijn struik dus helemaal niet zo goed verzorgd.
Om de boden rond de plant te verbeteren heb ik de grond in de lente vermengd met tuinturf en compostgrond.
En dan het recept voor de blauwe bessencake:
- 250 gram bloem
- zakje gist
- 150 gram suiker
- 2 eieren
- 175 ml melk
- 150 ml zonnebloemolie
- 125 gram bosbessen
- mespuntje zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je cakevorm in.
- Zeef de bloem in een kom en meng het met suiker en een mespuntje zout.
- In een andere kom: Klop de eieren met de olie los.
- Maak een kuiltje in je kom met de bloem. Doe de gist en de melk in je kuiltje.
- Giet het mengsel met de eieren in het kuiltje en meng het beetje bij beetje met de bloem.
- Voeg de bosbessen toe.
- Stort het beslag in je cakevorm. Bak het in 60 minuten klaar in een voorverwarmde oven.
Geef een antwoord