Vandaag heb ik leuke taken om te doen in mijn tuin. Ik ben al begonnen met het kweken van winterviooltjes en ik heb twee stekjes klaar om in een potje te planten van mijn geraniums (pelargoniums).
Zelf viooltjes zaaien
Verleden jaar ben ik ook in de zomer begonnen met het zelf zaaien van viooltjes. Hoewel de viooltjes het prachtig hebben gedaan in de lente, was het me niet gelukt om ze al vroeg in de lente aan het bloeien te krijgen, laat staan dat ik ze als winterviooltjes kon gebruiken.
Dit jaar heb ik mijn werkwijze aangepast:
- Ik heb de zaden eerst een paar dagen in de koelkast bewaard om een winterperiode na te bootsen.
- Ik heb de zaden daarna uit de koelkast gehaald en daarna in het donker laten kiemen (dus deksel op de bak).
- Ik heb de kiemplantjes één voor één in een eigen potje geplant met potgrond zodat ze genoeg ruimte zouden hebben om zich goed te ontwikkelen.
Omdat ik verleden jaar meerdere zaden in één potje had gezaaid leek het mij dat ze elkaar wat groei betreft gingen belemmeren. Door ze in een eigen potje te planten gaf ik ze betere omstandigheden.
In de video hieronder zie je me aan mijn taken werken. Het is tijd om mijn zelf gezaaide viooltjes te planten in bloempotten. Hierdoor gaan ze veel sneller groeien. Ik heb al een aantal viooltjes weken geleden in bloempotten geplant en die zijn al best groot. Misschien gaan die wel al in de winter bloeien. Ik laat ook in de video mijn twee geraniumstekjes zien. Ik heb ze ruim een maand in een glaasje water laten staan (wel vaak water verversen) en ze zijn klaar om in een eigen potje te gaan om verder te groeien. Volgend jaar zullen deze stekjes al mooie grote planten worden.

30 augustus 2021: Alle zaden zijn uitgekomen. Ik kies de beste kiesplantjes uit en plant die in de potjes. Ik heb eerst een laag wc papier in de bakjes geplaatst en nat gemaakt, dan de zaden er op geplaatst om te laten kiemen.

14 september 2021: Mijn viooltjes doen het al heel goed. Ik krijg altijd een groene aanslag op de grond bij mijn viooltjes. Ik had het idee dat dit kwam door te weinig luchtcirculatie en verzuring van de grond daardoor, maar deze viooltjes hebben alleen buiten gestaan. Genoeg lucht denk ik dan. Misschien het feit dat ze in bakjes staan en te veel water vasthouden? Moet ik volgende keer uitproberen.
Wat ik van deze ervaring heb geleerd is dat het veel beter is om de viooltjes buiten te zaaien en niet binnen (in de lente). Binnen krijg ik van die lange slappe zaailingen en hierbuiten blijven de zaailingen compact en zien er gezonder uit.

15 oktober 2021: Hier kan je zien dat het al heel goed gaat met de viooltjes. Ze groeien hier heel goed. Ze krijgen meer dan genoeg zon. In de lente kan ik ze niet zoveel zonlicht geven in huis. Daarom krijg je al snel slappe zaailingen wanneer je de viooltjes binnen zaait (ook de warmte van de verwarming helpt niet mee).
Ben je benieuwd hoe mijn zelf gezaaide viooltjes er dit jaar uit hebben gezien? Kijk dan naar de video hieronder. Hier laat ik al mijn gezaaide planten zien. Ik heb de zaden van de viooltjes in de video geoogst en die ben ik nu weer aan het zaaien voor het nieuwe jaar. Lekker goedkoop tuinieren! Ik hoef alleen steeds nieuwe potgrond en plantenvoeding te kopen.
Geraniums stekken
Stekken doe ik op twee manieren. Sommige geranium soorten stek ik in een glaasje water. Wanneer ik wortels zie, plant ik ze in een potje. Andere geranium soorten (de Franse geraniums stek ik direct in een potje met potgrond. In de video bovenaan kan je ook zien dat de ene stek veel meer wortels heeft dan de andere. Dat is een Franse geranium en die stekt beter in een potje met aarde. Daarbij gebruik ik wel stekpoeder, omdat ik heb ervaren dat het beter werkt. Een potje stekpoeder kost maar rond de 4 euro en gaat best lang mee. Lees meer over het stekken en verzorgen van geraniums.
Wil je meekijken in mijn tuin? Bekijk hier mijn tuinvideo’s op YouTube
Geef een antwoord